GRADUATES OF ARCHITECTURE
Brooklyn Barber (23 of 24) (Medium).jpg

BROOKLYN BARBER

The 80sqm site within the Claremont Town Centre presented a basic white box – a blank canvas and the project brief was essentially to create a new version of the old barbershop style. We wanted to characterise an old saloon or whisky bar, which meant traditional timber paneling as wall cladding and decorative moulding and dado rails.

Early on in the piece a mezzanine floor was envisioned due to the expansive height of the ceilings. Not only did this significantly increase usable floor space -  which is so valuable in small spaces like this – but it also created interesting layering and depth within the space.

Without the green light to remove the existing glazed aluminium-framed shop front, the team needed to detail the cladding to work around it and so the new shopfront was designed to float over the structure and create the illusion of a much more grandiose, traditional entry.

The Brooklyn Barbershop team are made up of skilled stylists, catering ‘old-school’ services to ‘the modern gentleman’.  

BROOKLYN BARBER

BROOKLYN BARBER

AVION WAY | CLAREMONT | WA | COMPLETED 2015
BUILDER | WESTERN CONSTRUCTION GROUP

 

THE PROJECT BRIEF WAS ESSENTIALLY TO CREATE A NEW VERSION OF THE OLD BARBERSHOP STYLE. WE WANTED TO CHARACTERISE AN OLD SALON OR WHISKY BAR, WHICH MEANT TRADITIONAL TIMBER PANELLING AS WALL CLADDING AND DECORATIVE MOULDING AND DADO RAILS.

EARLY ON IN THE DESIGN PROCESS A MEZZANINE FLOOR WAS ENVISIONED DUE TO THE EXPANSIVE HEIGHT OF THE CEILINGS. NOT ONLY DID THIS SIGNIFICANTLY INCREASE USABLE FLOOR SPACE -  WHICH IS SO VALUABLE IN SMALL SPACES LIKE THIS – BUT IT ALSO CREATED INTERESTING LAYERING AND DEPTH WITHIN THE SPACE.

WITHOUT THE GREEN LIGHT TO REMOVE THE EXISTING GLAZED ALUMINIUM-FRAMED SHOP FRONT, THE TEAM NEEDED TO DETAIL CLADDING TO WORK AROUND IT AND SO THE NEW SHOPFRONT WAS DESIGNED TO FLOAT OVER THE STRUCTURE AND CREATE THE ILLUSION OF A MUCH MORE GRANDIOSE, TRADITIONAL ENTRY.

IT GOES WITHOUT SAYING THAT THIS WAS A SUCCESSFUL TRANSFORMATION FROM ESSENTIALLY A BASIC WHITE BOX – AN 80SQM BLANK CANVAS – TO A RICH, WARM AND COMFORTABLE VENUE SUITED TO THE MODERN-DAY GENTLEMEN PATRONS WITHIN.

 

Brooklyn Barber (8 of 13).jpg
Brooklyn Barber (11 of 13).jpg
Brooklyn Barber (23 of 24) (Medium).jpg
Brooklyn Barber (2 of 24).jpg
Brooklyn Barber (4 of 24) (Large).jpg
Brooklyn Barber (1 of 13).jpg
Brooklyn Barber (9 of 24).jpg
Brooklyn Barber (13 of 24).jpg
Brooklyn Barber (3 of 24).jpg
Brooklyn Barber (16 of 24).jpg
Brooklyn Barber (9 of 13).jpg
Brooklyn Barber (21 of 24).jpg