GRADUATES OF ARCHITECTURE
BROOKLYN BARBERSHOP @ OPEN HOUSE PERTH 2016

BROOKLYN BARBERSHOP

BROOKLYN BARBERSHOP @ OPEN HOUSE PERTH 2016

BROOKLYN BARBERSHOP @ OPEN HOUSE PERTH 2016

THANKS FOR COMING BY TO CHECK OUT BROOKLYN BARBERSHOP! 

While you're here, take a photo of your favourite design detail in the venue, load it up to Instagram with the following tags and you'll be in the running for a $100 Brooklyn Barbershop voucher:

@_ajcd_

@westernconstructiongroup

@Brooklyn_Barbershop

#openhouseperth

#ohp2016

#loveyourcity 

#AJCD

Our favourite snapshot will be announced on Monday 14th November 2016

HUNGRY?

HUNGRY?

CALL BROOKLYN LOUNGE ON 0402 213 345

If you book a table around the corner at Brooklyn Lounge for any time during the Open House Perth 2016 weekend you will receive a 10% discount on your bill.

*Discount only applies to pre-booked tables, no walk-ins

*The restaurant gets very busy - we recommend booking well in advance to secure a spot

*Must mention Open House Perth when booking and paying your bill to receive discount

THE BLANK CANVAS BEFORE

THE BLANK CANVAS BEFORE

The 80sqm site within the Claremont Town Centre presented a basic white box – a blank canvas. 

 

The project brief was essentially to create a new version of the old barbershop style. We wanted to characterise an old saloon or whisky bar - moody and dark but simultaneously comfortable. 

 

IMG_0072.JPG
MATERIALITY

MATERIALITY

We wanted the timber cladding and cabinetry to appear like it had aged in place, but we were not able to source the right quality or quantity of salvaged, reclaimed timber to achieve the finish we had in mind. 

In order to create the warm, walnut brown and dark timber finishes, we had to experiment with various timber species, profiles, cutting techniques as well as stains, oils and lacquers. 

We ended up layering a combination of various solutions throughout the space. 

IMG_2982.JPG
THE SHOPFRONT

THE SHOPFRONT

 WITHOUT THE GREEN LIGHT TO REMOVE THE EXISTING GLAZED ALUMINIUM-FRAMED SHOP FRONT, THE TEAM CREATED A CLADDING SYSTEM TO WORK AROUND IT. THE EXTERIOR FACADE OF THE SHOP HAD TO INTEGRATE WITH THE INTERIOR FITOUT AS A HOLISTIC PACKAGE.   THE NEW SHOPFRONT WAS DESIGNED TO FLOAT OVER THE EXISTING STRUCTURE TO CREATE THE ILLUSION OF A MUCH MORE GRANDIOSE, TRADITIONAL ENTRY.  TIMBER PANELS WERE METICULOUSLY DETAILED TO PROVIDE DEPTH AND TEXTURE IN THE FRAMING OF THE WINDOWS AND ENTRY DOOR. A WINDOW SEAT WAS INCORPORATED INTO THE CARPENTRY TO PROVIDE ADDITIONAL SEATING. THE INTERIOR FACE OF THE GLAZING WAS FRAMED TO MATCH THE EXTERIOR TO ENSURE THE SHOPFRONT LOOKS INCREDIBLE FROM ALL POINTS OF VIEW.    

WITHOUT THE GREEN LIGHT TO REMOVE THE EXISTING GLAZED ALUMINIUM-FRAMED SHOP FRONT, THE TEAM CREATED A CLADDING SYSTEM TO WORK AROUND IT. THE EXTERIOR FACADE OF THE SHOP HAD TO INTEGRATE WITH THE INTERIOR FITOUT AS A HOLISTIC PACKAGE. 

THE NEW SHOPFRONT WAS DESIGNED TO FLOAT OVER THE EXISTING STRUCTURE TO CREATE THE ILLUSION OF A MUCH MORE GRANDIOSE, TRADITIONAL ENTRY.  TIMBER PANELS WERE METICULOUSLY DETAILED TO PROVIDE DEPTH AND TEXTURE IN THE FRAMING OF THE WINDOWS AND ENTRY DOOR. A WINDOW SEAT WAS INCORPORATED INTO THE CARPENTRY TO PROVIDE ADDITIONAL SEATING. THE INTERIOR FACE OF THE GLAZING WAS FRAMED TO MATCH THE EXTERIOR TO ENSURE THE SHOPFRONT LOOKS INCREDIBLE FROM ALL POINTS OF VIEW. 

 

IMG_2987.JPG
IMG_3559.JPG
IMG_3252.JPG
Brooklyn Barber (11 of 13).jpg
THE MEZZANINE

THE MEZZANINE

EARLY ON IN THE PIECE A MEZZANINE FLOOR WAS ENVISIONED DUE TO THE EXPANSIVE HEIGHT OF THE CEILINGS. NOT ONLY DID THIS SIGNIFICANTLY INCREASE USABLE FLOOR SPACE -  WHICH IS SO VALUABLE IN SMALL SPACES LIKE THIS – BUT IT ALSO CREATED INTERESTING LAYERING AND DEPTH WITHIN THE SPACE.

WE KEPT THE BLACK STEEL FRAME AND BLONDE TIMBER FLOORBOARDS (VIC ASH) EXPOSED, SO THAT THE STRUCTURE WAS A RAW, BOLD FEATURE THAT STOOD APART FROM THE DARKER SURROUNDING TIMBER FINISHES. 

IMG_4022.JPG
IMG_3744.JPG
IMG_4025.JPG
Brooklyn Barber (1 of 24).jpg
THE SECRET DOOR AND OTHER DETAILS

THE SECRET DOOR AND OTHER DETAILS

VISIBLE THROUGH A PEEPING-TOM WINDOW BUILT INTO THE LIBRARY SHELVING UNDERNEATH THE MEZZANINE YOU CAN PEEK INTO A VIP ROOM BEYOND. THIS SPACE IS ONLY ACCESSED THROUGH A SECRET DOOR INTEGRATED INTO THE LIBRARY WALL. 

IT WAS A TRICKY DETAIL THAT REQUIRED A LITTLE BIT OF TRIAL AND ERROR ON SITE, AND A LOT OF DETAILING, BUT WE THINK IT WAS DEFINITELY WORTH IT! 

IMG_2978.JPG
IMG_4017.JPG
Brooklyn Barber (7 of 13).jpg
OTHER DETAILS

OTHER DETAILS

 THE RAW STEEL FRAMING TO THE WORKTOP PROVIDES HANGING RAILS AS WELL AS SUPPORT. RAW STEEL IS USED AGAIN IN CUSTOM FLAT-BAR FRAMES TO THE MIRRORS ABOVE. 

THE RAW STEEL FRAMING TO THE WORKTOP PROVIDES HANGING RAILS AS WELL AS SUPPORT. RAW STEEL IS USED AGAIN IN CUSTOM FLAT-BAR FRAMES TO THE MIRRORS ABOVE. 

 COPPER PLUMBING PIPES AND SIMPLE GARDEN HOSE TAPS WERE DELIBERATELY LEFT EXPOSED AND INSTALLED SLIGHTLY OFF-CENTER OR JUST SLIGHTLY OUT OF ALIGNMENT WITH NEARBY ELEMENTS. 

COPPER PLUMBING PIPES AND SIMPLE GARDEN HOSE TAPS WERE DELIBERATELY LEFT EXPOSED AND INSTALLED SLIGHTLY OFF-CENTER OR JUST SLIGHTLY OUT OF ALIGNMENT WITH NEARBY ELEMENTS. 

IMG_3782.JPG
 TRADITIONAL LIGHT SWITCHES AND POWER POINTS WERE USED IN CONJUNCTION WITH TRADITIONALLY STYLED PENDANT AND WALL LIGHTS THROUGHOUT

TRADITIONAL LIGHT SWITCHES AND POWER POINTS WERE USED IN CONJUNCTION WITH TRADITIONALLY STYLED PENDANT AND WALL LIGHTS THROUGHOUT

Brooklyn Barber (15 of 24) min.jpg
THANKS FOR STOPPING BY!

THANKS FOR STOPPING BY!

ENJOY THE REST OF THE OPEN HOUSE PERTH 2016 EVENT AND BE SURE TO FOLLOW US ON INSTA FOR UPDATES ON OUR EXCITING NEW PROJECTS!

 

@_AJCD_